EcoDriving

 eko.gif

 

 

 

 

 

 

 


Maailma, jossa elämme, on meille kaikille yhteinen. Ympäristöä säästävät toimintatavat ovat yhä tärkeämpiä niin yrityksille kuin meille yksityisille ihmisillekin. Myös järkevän auton käytön merkitys korostuu vuosi vuodelta polttoaineen hinnan noustessa vuosi vuodelta. Autoilevat yritykset voivat säästää energiaa, ympäristöä sekä merkittäviä summia rahaa perehdyttämällä henkilökuntansa taloudelliseen ajotapaan.
EcoDriving -kurssi on hyvä tapa aloittaa säästäminen. Se on koulutuspaketti, johon on kerätty viimeisin tieto energian säästämiseen ja polttoaineen kulutukseen vaikuttavista tekijöistä. EcoDriving -koulutus aloitettiin Suomessa keväällä 1997. Vuonna 1998 koulutus aloitettiin myös Ruotsissa ja vuonna 2000 Norjassa. Tällä hetkellä näissä maissa on satoja valtuutettuja kouluttajia.


Todistus kurssin käyneille
Koulutusaineisto perustuu MOTIVA:n teettämiin tutkimuksiin. Kurssin aikana jokaiselle osallistujalle tehdään henkilökohtainen ajatapatesti, jonka aikana kartoitetaan tarkasti kulutukseen vaikuttavat henkilökohtaiset tekijät. Jokainen osanottaja saa myös todistuksen, EcoDriving -oppaan ja kirjallisen raportin oman ajamisensa taloudellisuudesta. Testiautoissa on ajotietokoneet. Kurssiin kuuluu henkilökohtainen ajamisjakso (1,5 h) ja yhteinen teoriajakso (2h). EcoDriving -koulutuksella pysyviä säästöjä nopeasti ja tehokkaasti. EcoDriving -koulutus vähentää polttoaineen kulutusta keskimäärin 10-15%. - tuhansia testattuja autoilijoita Suomessa ja Ruotsissa ja Norjassa
- keskinopeus yleensä nousee taloudellisen ajamisen seurauksena
-EcoDriving -ajotapa pienentää tehokkaasti kolariin joutumisriskiä
- EcoDriving -ajotapa vähentää huollon tarvetta 
EcoDriving -koulutus aloitetaan ajotapakartoituksella
Aluksi ajetaan noin 12 kilometrin reitti ns. omalla ajo-tyylillä. Tämän jälkeen kouluttaja antaa ajosta kirjallisen palautteen. Palautteesta ilmenee sellaiset asiat, jotka auttavat testissä ollutta kuljettajaa vielä säästämään ajonsa aikana.
Raportin jälkeen kouluttaja esittelee eri ajotyylien kulutus-vaikutuksia ja pienen harjoittelun jälkeen ajetaan sama lenkki uudelleen. Ajotietokone kertoo mahdolliset erot kulutuksessa ja ajankäytössä. Ajotapatestissä ei kikkailla vaan ajetaan normaalin liikenteen seassa muut tienkäyttäjät huomioon ottaen. Kenellekään ei sanota, että pitää ajaa määrätyllä tavalla. Autoilija päättää itse mahdollisista ajotapamuutoksistaan kokemuksensa jälkeen.

Teoriaosuudella käsitellään mm. seuraavia aiheita:
- autoilu ja ympäristö
- kuljettajan vaikutus päästöjen määrään
- lähtörutiinit
- ajamisen suunnittelu
- auton käsittely ja toiminta liikenteessä
- ajotavan vaikutus liikenteen riskeihin
- auton hankinta
- lopputulos

 

Tutustu lisä EcoDrivingiin osoitteessa www.ecodriving.com